Kinesio tapping

Kinesio Tapping

K
ineziološka traka (KT) je terapeutski alat i postaje sve popularnija u sportskoj areni. Traka se već dugo koristi za prevenciju i lečenje sportskih povreda. Ona se ne koristi samo za sportske povrede, već i za razne druge uslove. Japanski kiropraktičar dr. Kenzo Kase razvio je ovu tehniku 1970-ih sa namerom da ublaži bol i ubrza oporavak mekog tkiva.

Ovo su neke od mnogobrojnih prednosti tejpinga:
• proprioceptivno olakšavanje;
• smanjeni umor mišića;
• smanjena bol u mišićima sa odloženim početkom;
• inhibicija bola;
• pospešuje zarastaje ožiljaka
• pomaže u zaceljenju hematoma (modrica)
• poboljšanje limfne drenaže i protoka krvi.

Kinesio trake oponašaju fizički kvalitet kože jer su iste težine i debljine kao i epiderm, a poseduju posebna elastična svojstva. Traka se sastoji od polimerne elastike umotane u 100% pamučna vlakna, što omogućava isparavanje vlage.

Lepak se aktivira u kontaktu sa toplotom i nanosi se talasnim uzorkom kako bi imitirao osobinu otiska prsta. Traka je vodootporana i prozračana, pa se može nositi tokom vežbanja, tuširanja, pa čak i plivanja.

Pogodna je za sve tipove i stanja kože, sadrži hipoalergijsku lepljivu bazu, koja nakon skidanja ne ostavlja tragove lepka. Ukoliko se traka pravilno postavi i čuva na odgovarajući način, traje od 3 do 5 dana.

Specifičnom aplikacijom elastične trake na površinu kože prema uzdužnoj anatomiji tela, postiže se dekompresivna aktivnost tretirane regije. Kinesio traka se koristi u tretmanu svih poremećaja/tenzija koji zahtevaju rehabilitaciju. Ova rehabilitaciona tehnika, koja koristi biomehanički stimulus kroz efekte dekompresije i kompresije, kako bi proizvela pozitivne efekte na mišiće, tetive i zglobove, poboljšava rad vaskularnog i limfnog sistema. Formiranjem nabora, trake prirodno odižu kožu, olakšavaju vensku i limfnu drenažu, poboljšavaju cirkulaciju krvi i ublažavaju bol.

Takođe, korektna aplikacija pomaže u popravljanju zglobnih linija, podržava mišiće tokom pokreta i poboljšava stabilnost i držanje tela u celini.

Ovo je idealana tehnika za postizanje produženog dejstva masaže, a zahvaljujući ovoj osobini tejping je dobio drugo ime – “produžene ruke terapeuta”.

Dodatne informacije:
Cena tretmana: 1.000 – 2.000 din
Vreme trajanja tretmana: 20-30 min